Vroeger in die goede oude tijd bestond je netwerk voornamelijk uit mensen die je persoonlijk kende, of mensen waar je een gunst of advies aan kon vragen. Maar sinds de opkomst van social media is je netwerk meer dan dat. Naast het kennen van mensen, gaat het tegenwoordig ook om bereik: hoeveel mensen kan jij bereiken met je boodschap of vraag?

Juist daarom is het belangrijk dat je online netwerk blijft groeien zodat je bereik toeneemt. Tsjah.. dan blijft de vraag natuurlijk hoe je ervoor kan zorgen dat je online netwerk daadwerkelijk groter wordt. Geen paniek, ik heb hier 6 effectieve tips voor je om je op weg te helpen.

 1. Word een strateeg
  Denk strategisch na over wie je graag in jouw online netwerk wilt hebben (doelgroep) en wat je ermee wilt bereiken (doelstelling). Dit geeft je focus in de rest van je online acties.
 2. Wees interessant!
  Online netwerken laten groeien gaat steeds meer over interessante inhoud creëren. Dat kan je zelf doen, bijvoorbeeld door blogs te schrijven, of door effectief in te haken op alledaagse gebeurtenissen. Uiteraard kan je ook interessante content van anderen te verspreiden. Beeld (foto, video’s) wordt meer bekeken dus maak de content visueel!
 3. Besteed aandacht aan je bio
  Als je een strateeg bent (en dat ben je!) dan moet je ook nadenken over je online ‘merk’. Wat wil je zijn op welk sociaal medium? Is alles hetzelfde? Ik gebruik Twitter en LinkedIn zakelijk en Facebook privé. Stem daar je biografie ook op af en zorg ervoor dat die mensen triggert om je te gaan volgen.
 4. Gebruik de wet van de reciprociteit
  Volg de mensen die je graag in jouw netwerk zou willen hebben. De kans is namelijk groot dat je ze jou terug gaan volgen. Hetzelfde geldt voor LinkedIn, het is meer dan prima om makkelijk te zijn in het toevoegen van verzoeken tot connectie. Wellicht leidt het tot iets!
 5. Zoek eens een platform op
  Dit is wel weer super ninja-stuff. En ja… daar moet je wel tijd voor hebben. Maar via LinkedIn-groepen kom je wel vaak op hele specifieke onderwerpen terecht, en kan je door het gesprek aan te gaan, prima een online connectie maken. Maak jezelf dus zichtbaar door te reageren!
 6. Businesscards?
  Ja! Echt waar! Ze worden nog steeds gebruikt. Gewoon omdat het leuk is iemand iets van jezelf te geven tijdens een netwerkborrel. Zeker als je een leuk kaartje hebt en zo heb je meteen ook nog iets om over te praten. Maarreh.. als je toch bezig bent, maak meteen ook even een connectie via LinkedIn. Kaartjes komen op een stapel, LinkedIn is doorzoekbaar. En je kan meteen even kijken in het netwerk van jouw nieuwe contact. Wellicht wil hij je wel even doorverwijzen!

Je ziet het, al met al kost het bijwerken van je online netwerk gewoon heel veel tijd. Heb je hier daarom echt geen tijd voor hebben, maar wil je toch je online netwerk een boost geven? Besteed het dan uit.