Mijn naam is Maxim Bange en ik ben werkzaam als ICT specialist bij Boom. Ik heb een blogpost geschreven over Google Plus.
Na het lezen van deze blogpost kan je Google+  beter vergelijken met Facebook en ben je beter instaat te bepalen of Google+ nu iets kan betekenen voor je bedrijf.

Pluspunten van Google+
+ Simpele interface
+ Probeert niet al het verkeer naar zich toe te trekken
+ Contactpersonen handig groeperen via cirkels
+ Doorbreken met Google+ business profiles

Minpunten van Google+
– Weer een ander social netwerk wat beheerd moet worden
– Nog niet helemaal doorgedrongen
– Meer invloed voor de alleen heerser op het internet
– Nog beperkt tot echte mensen

Advies
Maak voor jezelf een Google+ account en leer rustig hoe het in elkaar steekt om zo goed voorbereid mogelijk  aan Google+ Business Profiles te beginnen!

Uitgebreid
Google Plus is Google’s volgende poging om een sterkere voet te krijgen in social media land. Op het moment van schrijven is Google Plus nog alleen op uitnodiging beschikbaar (voor een uitnodiging van mij, klik hier).
Google Plus of kort weg ‘Google+’ is in grote lijnen een samenvoeging van Facebook, Twitter en een snufje LinkedIn maar met een andere manier om je connecties te beheren. Waar je bij Facebook vraagt of je al vrienden met iemand bent, vraag je bij Google+ of  je iemand in je ‘cirkels’ hebt. De manier waarop je ‘vrienden met iemand wordt’ in Google+  lijkt het meeste op de manier waarop je dit doet in Twitter. Bevestiging van de andere partij is niet nodig; Je kan altijd mensen volgen / toevoegen aan je cirkels.
Het is vervolgens bijzonder simpel om meerdere dingen gescheiden van elkaar te delen. Waar Twitter je de mogelijkheid biedt om een stroom van berichten te delen. Kan je een van je cirkels vergelijk met één enkel Twitter account. In vergelijking met Twitter moet je veel productiever kunnen zijn met Google+.

Google Cirkels

Een cirkel is dus verzameling mensen die jij volgt. Een goed voorbeeld hier van is een cirkel die ik zelf tot ‘big dudes’ heb gedoopt.
Alle personen die ik toegevoegd heb aan deze cirkel zijn der mate grote jongens op het internet dat wat ze te zeggen hebben vaak echt een verschil maakt of  een bepaalde richting in wijst.. Het zegt net wat meer dan de eerste de beste willekeurige persoon op het internet. Zoals bijvoorbeeld met ‘Robert Scoble’. Ik heb hem aan deze cirkel toegevoegd omdat hij een van de grote bloggers op het internet is. Hij was op zijn beurt verbonden met iemand van het Google Team. Daardoor wist ik bijvoorbeeld meteen dat Google Motorola Mobile heeft gekocht.

Wat ik met bovenstaande alinea wil illustreren is het gemak waar je mensen mee kan volgen die voor jou persoonlijk belangrijk zijn. Je kunt 5000 mensen volgen; door het makkelijk beheren van de cirkels lijkt het me haast een must om cirkels te gaan maken met personen die je als ‘mogelijk interessant’ ziet. Bedenk dat niet bedrijven maar de mensen achter het bedrijf de koers bepalen.

Google Plus & Recruitment sector
Zelf kom ik meer uit de ICT sector en daarom heb ik nog weinig gevoel voor de recruitment sector. Om Google+ meteen op de proef te stellen besloot ik om iemand te zoeken die een autoriteit is in ‘recruitment-land’ om zo een brug te leggen tussen beide sectoren. Ik wist toen niet dat ik de spijker op zijn kop had geslagen;

Een van mijn eerste cirkels heb ik gemaakt met ‘Miles Jennings’, hij is een van de mensen achter www.recruiters.com en achter dit artikel: “Google Plus, Finally, A Recruiting Friendly Facebook”.

Hij is bijzonder enthousiast over Google+ in combinatie met zijn zakenwereld. Lees twee alinea verder wat hij denkt van ‘Google Hangouts’.

Google Plus is géén Facebook
Het grootste verschil tussen Google+ en Facebook is de manier waarop ze naar het internet kijken. Facebook kan je los denken van het web. Dat is min of meer het doel van Facebook; een gesloten sociaal netwerk: Als er iets mee wil doen dan heb je altijd een account nodig. Er wordt zoveel mogelijk moeite gedaan om je letterlijk op Facebook.com te houden.
Google+ lijkt meer mee te groeien met het web, dan het te willen vervangen. ‘Delen’ staat centraal, niet het aantal vrienden die je hebt.

Hangouts
Dit is een vorm van ‘video bellen’ en ik ben er zeer benieuwd naar of het aan slaat. Miles Jennings heeft dit ook geprobeerd en was er zeer enthousiast over; Hij formuleert ‘Hangouts’s als  ‘real-time group conversation on the go’. Dit vind ik zelf een hele goede formulering: ‘Real-time’ of life; ‘Group converstation’, spreekt voor zich en met  ‘on the go’ wordt makkelijk/ bijna onmiddellijk bedoeld. Dit laatste lijkt me het belangrijkst, dat het makelijk gaat en beschikbaar is.
Video bellen is naar mijn idee een zwaar onderschat middel en zou de voorkeur moeten genieten boven bellen of mailen. Ik ben benieuwd wanneer het ingeburgerd is.
Meer over Google+ Hangouts: NL, EN (bron is Google.com)

Ontwikkelingen
Deze week is Google+ toegevoegd aan de Google zoekmachine. Dit is een zeer belangrijke ontwikkeling. Nu kan de hele wereld mee kijken en niet alleen maar mensen met een Google+ profiel.
Recent kan je ook spelletjes spelen op Google+, Google opent hiermee de jacht op het Facebook game platform. Eind dit jaar (2011) verwacht ik een revolutie (wéér een). Het is namelijk pas echt interessant als Google begint met Google+ business profiles. Nu het is namelijk zo dat enkel echte personen worden toegelaten op Google+. Géén aliasen, ‘fanpages’ of bedrijven! Deze worden zonder pardon verwijdert. Dit is ook de reden dat Boom W&S nog niet begonnen is met Google+. Alhoewel ons gmail adres (boom.wens@gmail.com)  wel een Google+ profiel heeft en ook bezocht wordt zijn we hier om die reden nog niet actief mee bezig.